Klassieke chuans

Chuans zijn een patroon van Kung Fu technieken die een gevechtsituatie simuleren. Het is een combinatie van alle mogelijke Kung Fu technieken, lichaamsbeheersing en lenigheid.

NummerTitelLink
1e vormLien Tao Chuan
2e vormXi Liu ChuanVideo op YouTube
3e vormGian Chuan
4e vormSi Chuan
5e vormGung Bu Chuan
6e vormLiu ChuanVideo op YouTube
7e vormShe Hao Chuan
8e vormHok Chuan

Basisbegrippen

ChineesNederlands
Chuan liBasisstand aannemen
ChaoDiploma / oorkonde
Gao liExamen / proef
TuanGraad / beoefeningsniveau
Chuan shuOefenen met partner
Nuk SauSparring
Chi SauSticking hands
ChuanVorm / stijl
Chuan taoVorm / stijl oefenen
Shuey chuanWaterstijl
Wu ShuChinese krijgskunst (correcte benaming)
Kun TaoVuist / vuisten (Kantonees)
Djuén SüVuistvechten (officieel Chinees)
Nuk Sau / San ShouSparren

Traditionele dierentechnieken

In de loop der jaren hebben de Chinese monniken hun kunsten verfijnd en geperfectioneerd tot op de dag van vandaag. Door het observeren van wilde dieren in de natuur om zichzelf tegen rovers te beschermen hebben zij een unieke vechtkunst ontwikkeld, die tegenwoordig iedereen kent als Kung Fu.
Deze vijf dieren vormen de basis van vele technieken en traditionele chuans (vormen) binnen onze school. De draak (Long) is hét symbool van Peng Ying Shui door de associatie die de draak binnen de Chinese mythologie met water heeft. De draak neemt ook een speciale plek in bij de beoefening van onze traditionele Shaolin Kung Fu.

DierKarakterAfbeelding
Lung of Long / DraakEén van de vijf dierstijlen van het Shaolin kung fu is de draak. Hij staat bekend om zijn bovennatuurlijke machtige houding, intelligentie, innerlijke kracht, zachte en cirkelvormige grijpende bewegingen.

Draak - Klassieke dierentechniek

Hu of Fu / TijgerEén van de vijf dierstijlen van het Shaolin kung fu is de tijger. Hij staat symbool voor kracht, energie en moed.

Tijger - Klassieke dierentechniek

Hok of Hao / KraanvogelEén van de vijf dierstijlen van het Shaolin kung fu is de kraanvogel. Hij staat bekend om zijn buitengewone libido, concentratie en geduld, maar heeft ook de reputatie van een lang leven als gevolg van zijn innerlijke levensenergie.

Kraanvogel - Klassieke dierentechniek

Bao / PanterEén van de vijf dierstijlen van het Shaolin kung fu is de panter. Hij staat bekend om zijn felheid, souplesse, gespierdheid en extern gerichte explosieve energie.

Panter - Klassieke dierentechniek

She / SlangEén van de vijf dierstijlen van het Shaolin kung fu is de slang. Hij staat bekend om zijn listigheid, snelheid, zachtheid, nauwkeurigheid en innerlijke energie.

Slang - Klassieke dierentechniek